Vi bør undersøge baggrunden for, at borgere kommer på kontanthjælp

Af Mogens Rerup, byrådsmedlem for Enhedslisten Haderslev

Politikerne er åbenbart ikke interesseret i, hvem f.eks. kontanthjælpsmodtagerne er, hvad de lavede før de kom på kontanthjælp og hvor de bor m.v.

Jeg har fremsendt forslag til fagudvalget om, at man skulle undersøge, hvad f.eks. kontanthjælpsmodtagere levede af før de kom på kontanthjælp – sygedagpenge, arbejdsløshedsunderstøttelse, aldrig været i beskæftigelse, gået på specialskole m.v.

Man bør også undersøge, hvor kontanthjælpsmodtagerne bor, da man ikke kan ikke afhjælpe problemer, hvis man ikke ved hvad problemet er eller skyldes, ligesom man ikke kan støtte eller hjælpe en gruppe borgere, hvis man ikke ved, hvem de er, eller hvorfor de er havnet i gruppen.

Man kan som politiker ikke påstå, at det skal kunne betale sig at arbejde, hvis man ikke ved, om alle kan arbejde, som ikke gør det. Af samme årsag kan man ikke indføre et kontanthjælpsloft ligesom regeringen og DF har gjort, fordi det ofte bliver ”skat” på sygdom og dårlig social opvækst.

Ledelsen siger, at de ikke har ressourcer til at undersøge det – de burde naturligvis have en politisk ordre om at gøre det, for det siger de altid.

For ca. 35 år siden sagde man også i den daværende Vojens Kommune, at det vrimlede med borgere på kontanthjælp i det såkaldte sociale boligbyggeri i Vojens. Det troede jeg ikke på, så vi fik undersøgt – tager ingen tid – hvor modtagerne boede.

Det viste sig, at f.eks. Sommerstedområdet havde forholdsvis nogen flere på kontanthjælp end andre steder, for det var der, de billige huslejer i f.eks. gamle fodermester- og landarbejderboliger fandtes dengang.

Vil forsøge at få sagen i byrådet.