Perspektiver på fyringen af direktøren for Børn & Kultur

Mathias Christiansen siger:
“Er Haderslev kommunen blevet udfriet for dæmonen?!?
Jeg har egentlig ikke haft det store behov for at kommentere offentligt på Charlotte Veilskovs hjemsendelse, men jeg synes at jeg fornemmer at historien tager en problematisk drejning. Så nu siger jeg noget alligevel.
Hjemsendelsen af Charlotte Veilskov har fra flere kanter givet sig udtryk i noget der minder om skadefro og personlige angreb. Intet af det synes jeg er klædeligt.
Jeg må sige at jeg synes at det er bekymrende hvis man falder til at tro, at kommunens udfordringer forsvinder sammen med Charlotte Veilskov.
Jeg har arbejdet ”sammen” med Charlotte i flere omgange, i mine forskellige virker som forældrerepræsentant på flere af kommunens institutioner. Ja, hun har kant og ja, hun kan være bøvlet at støde ind i. Men jeg har ikke brug for at hentyde alt muligt grimt om Charlotte. Hun har passet sit job, et job hun har udført for sine arbejdsgivere.
Hvis vi forfalder til at udråbe Charlotte til dæmonen, som er skyld i alle dårligdomme, så skyder vi os selv i foden. Charlotte har begået en klar og tydelig fejl, den bøder hun for nu. Færdig!
Men hvordan skabes et sådant klima, der gør at sådanne fejl bliver en del af værktøjskassen? Hvordan kan en forvaltning blive så gennemsyret af spin og løgne?
Selvfølgelig er det kærkomment for div. politikere, at kaste skylden for alskens ulykker med hjem til Charlotte. Når vi nu sender hende hjem, kan vi lige så godt fylde hendes rygsæk med alt det vi ikke gider beskæftige os med. Men går vi med til den praksis, ignorerer vi i mine øjne udfordringernes virkelige tilstand.
Jeg har i mit frivillige virke, været i kontakt med politikere og udvalg ad flere omgange. Jeg har oplevet at blive fejlinformeret, negligeret, ignoreret og for det meste er jeg sendt videre til embedsmænd. Hvis det ikke havde været for whistleblowere, havde jeg nok ikke engang set toppen af isbjerget. Alt dette er eksempler på politikere der IKKE lever op til deres ansvar. De har simpelthen ikke taget ansvaret. De har bedt Charlotte og hendes medarbejdere om det.
At Haderslev Kommunes BogF afdeling er kendt for at feje ting ned under gulvtæpperne, er ikke nødvendigvis noget der er opstået ved Charlotte Veilskov. Jeg vil påstå at det er opstået fordi politikere med ambitioner, har set guldet for enden af regnbuen. De har sat ambitioner om personlig vinding, over kritisk tilgang til området. Kan man vise at man er god inde i systemet, og kan man vise at man har styr på sine ting. Så kan man avancere. Måske blive borgmester engang… Politikerne har med åbne øjne, ignoreret forvaltningens udfordringer.
Den nuværende situation er skabt af politikere og bør bide de selvsamme politikere i røven. Charlotte Veilskov har udført deres beskidte arbejde. Det betaler hun for nu.

Denne situation er i bund og grund et politisk ansvar. Det er politikernes ansvar at vi står hvor vi står nu!”

Helene Appel siger:
“Nu venter der er et hårdt stykke arbejde..
Som min partifælle Svend Brandt, Enhedslisten i byrådet i Haderslev. skriver, så bakker vi i Enhedslisten op om fyringen af direktøren for Børn og Kultur, Charlotte Veilskov. MEN… Hvis man tror, at den fyring løser alle problemer, så kan man godt tro om og indstille heksejagten. Charlotte har begået nogle alvorlige fejl, der har haft store konsekvenser på især skoleområdet, så en fyring var det eneste rigtige. De fejl har desuden også fundet sted før sagen om skolelederen på Louiseskolen. Hun har en facon, man kan slå sig på. Og det er der rigtig mange, der har gjort, ligesom der også er rigtig mange, der har haft et godt samarbejde med hende.
Hele denne sag har været en enorm øjenåbner for mig som politiker. Det er ubegribeligt, at lederen af Louiseskolen ikke blev bortvist og at der ikke straks kom ekstern revision på i det øjeblik, man spærrede kreditkortet. Det er helt basale fejl, jeg ikke kan se bort fra.

Lige nu er mine tanker især hos de ansatte på Louiseskolen. Og jeg håber, at de snart får den arbejdsro, de fortjener. Og vigtigst af alt, at vi kan få skabt et arbejdsmiljø, hvor kommunens medarbejdere kan ha’ tillid til både politikere og embedsfolk. Men som sagt, det bliver ikke nemt og der kommer til at gå tid, før vi kan sænke skuldrene.”

Svend Brandt siger:
“Enhedslisten støtter op om afskedigelsen af direktør
Skoleområdet i Haderslev kommune har gennem mange år været præget af manglende tillid og samarbejde mellem topledelsen og skoleledere, og med lærerne. Den snart forhenværende direktør Charlotte Vejlskov har ikke været god til samarbejdet med medarbejderne.
Der er flere eksempler på at samarbejdet ikke har fungeret tilfredsstillende, som f.eks. da folkeskolereformen kom, og Haderslev Haderslev Kommunee var en af de sidste til at indgå en lokalaftale med lærerne. Den kom først i hus, da økonomiudvalget efter et medlemsinitiativ fra mig/Enhedslisten reelt bad om at opgaven ikke blev løst af direktøren, men af skolechefen og at rammerne blev sat i medlemsinitiativet.
Adskillige medarbejdere og ledere i skoleområdet har forladt jobbet i Haderslev kommune som følge af samarbejdsvanskeligheder.
Dråben, der fik bægeret til at flyde over, og som er kommet til udtryk i adskillige læserindlæg og artikler fra Helene Hellesøe Appel (byrådsmedlem for Enhedslisten) og mig, Svend Brandt (tidligere byrådsmedlem for Enhedslisten) var sagen om Louiseskolens leder, hvor der blev indgået en fratrædelsesordning sammen med en tilbagebetalingsordning. Når man erkender, at der er begået noget, der kræver en tilbagebetalingsordning, så er det alvorligt. Uanset inddrog direktøren ikke hverken intern eller ekstern revision og der skete ej heller hverken bortvisning eller politianmeldelse. Den eksterne revision kom først efter mediebevågenheden og derefter politianmeldelsen.
At handle ulovligheder af i porten uden revision og med en tilbagebetalingsaftale foregår ikke i et retssamfund og i en offentlig forvaltning. Og slet ikke uden kommunalbestyrelsen godkender det, ja i første omgang slet ikke orienteres.
Så helt korrekt, at direktøren indstilles til afsked nu, selvom det er alt for sent.
Endnu værre er det, at flertallet i kommunalbestyrelsen valgte at få lavet en redegørelsen, som nu er fremlagt til politisk behandling, men fortrolig. I tiden, mens denne redegørelse blev lavet, var direktøren stadig på arbejde og havde stadig ledelsesretten over dem, der skulle udtale sig til redegørelsen. Enhedslisten havde anbefalet at hun i den periode blev fritstillet, så medarbejderne ikke kom i klemme, men det skete ikke.
Næste skridt er nu at undersøge om redegørelsen beskriver andre problematiske ting, end noget der alene kan henføres til direktøren. Det bliver også spændende at få redegørelsen offentliggjort, så vi kan få whistleblowerne til at kigge på den. Og offentliggørelse i en form, hvor ikke en hel masse er streget ud! For reelt er alt dette kun kommet frem, fordi nogle tidligere og nuværende medarbejdere på Louiseskolen har fortalt om de kritisable forhold, og om misbrug af kommunens midler.
Lad nu kommunalbestyrelsen bekræfte afskedigelsen, og ja vi ved godt det koster millioner, men det er pengene værd! Og når det er bekræftet, så lad whistleblowerne gennemgå redegørelsen og se om andre, ja måske politikere, skal stilles til ansvar, enten i retten, ved afskedigelse eller ved næste valg.
Og herfra skal lyde den største tak til netop whistleblowerne for deres mod og retfærdighedssans, og til journalisterne, uanset om de graver for en avis eller for en profil på Facebook.”